Tonny Skovgård Jensen, som er områdedirektør i Statsbiblioteket, varmede op til Mediegruppens generalforsamling 26. maj 2015 med at fortælle om Avisdigitalisering og Mediestream. Statsbiblioteket er i fuld gang med at digitalisere 32 millioner avissider fra Statens Avissamling, og i april måned åbnede kulturminister Marianne Jelved under stor bevågenhed for adgangen til de digitaliserede avissider via Mediestream, hvor man udover aviser også kan finde radio, tv og reklamefilm.

Tonny Skovgård Jensen fortalte levende om det store avisdigitaliseringsprojekt – og meget er sket, siden Statens Avissamling åbnede i 1918. Dengang kom aviserne til samlingen pakket ind i store pakker hulter til bulter på hestevogne – nu kan du sidde derhjemme og læse i de gamle aviser på nettet – i hvert fald de aviser, der er 100 år gamle.

Avisdigitaliseringsprojektet begyndte i 2010, og det er finansieret af midler på finansloven, de såkaldte UMTS-midler samt fra Statsbibliotekets egne driftsmidler. Formålet med digitalisering er bl.a. at digitalisere med henblik på at kassere et af de fysiske eksemplarer, som der er afleveret til pligtafleving (der afleveres to eksemplarer plus et eksemplar på mikrofilm).

Digitaliseringen sker på baggrund af mikrofilm – det er en den billigste løsning. Statsbiblioteket har i første omgang udvalgt de dagblade, der er eksisterer i dag, til digitalisering samt de mest efterspurgte titler – en meget pragmatisk løsning.
Skanningen foregår hos et firma i København, men den manuelle efterbehandling foregår hos et stort indisk firma, Ninestar, i Chennai, Indien.

Adgangen til aviserne sker via Mediestream.dk: Hjemmefra har borgerne adgang til aviser, der er 100 år gamle. Hvis man møder op på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek, Det Danske Filminstitut er der fuld adgang til alt via Mediestream/aviser. Det skyldes, at disse biblioteker er pligtafleveringsbibliotekerne, og det er pligtafleveringsmaterialet, der er digitaliseret.

Hvem ved – måske kommer der nye, mere lempelige adgangsmuligheder senere?

Joomla templates by a4joomla