Udskriv

Af Line Kronqvist Jensen og Lotte Thing Rasmussen

Nordisk Medie- og Researchkonference er blevet afholdt hvert andet år siden 1996. Værtslandene er skiftevis Norge, Sverige og Danmark. I år blev konferencen afholdt på Cinemateket i København. Vi gik derfra med et stort fagligt udbytte. Der var så mange spændende oplæg, som ramte sjældent godt i krydsfeltet mellem medie- og biblioteksverdenen, at de sagtens kunne fortjene hver deres artikel, så her følger en række mini-artikler, som kan læses hver for sig eller samlet. Vi kunne have skrevet meget mere.

De informationskompetente kommer til at styre verden
Keynote speaker Per Mikael Jensen, bl.a. tidligere direktør for TV2 Danmark og nu formand for koncernen bag Altinget, gav sit syn på mediebranchen nu samt fremtidige udfordringer og udviklingsmuligheder. Han talte bl.a. om, at vi fortsat har stor fokus på traditionelle medier. Et eksempel var, at mens Ikeas direktør giver et interview på svensk TV4, set af måske 20.000 mennesker, så foregår debat, delinger osv., som er branding, der er milliarder værd, på de sociale medier med langt flere mennesker involveret. Men fokus og analyse er fortsat på tv-mediet, både fra mediebranchen, men også fra Ikeas side er der højst sandsynligt lagt stor indsats i forberedelse op til interviewet samt efterbearbejdning med evalueringer, målinger osv. Hvorfor et så ensidigt og traditionelt fokus, når det ikke er her, størstedelen af kunderne er? Derudover talte han om, at både mængde og kompleksitet af fremtidig data kun vil kunne overskues af teknologi. Vi står lige i begyndelsen af en verden, der vil eksplodere i en grotekst mængde af - delvist irrelevante - informationer. Det bliver fuldstændig uoverskueligt for almindelige mennesker, så han så en stor værdi i de informationskompetente af slagsen. Tak for det. Læs mere på www.waitbutwhy.com, hvor artiklen ”The AI Revolution: The Road to Superintelligence” giver et fremtidsblik på den menneskelige og teknologiske udvikling.

Social media tryl
Magnus Bjerg, journalist i TV2 Nyhedernes redaktionelle udviklingsteam, leverede tips og tricks fra webjournalistens værktøjskasse, som vi helt sikkert vil tage med i vores research-undervisning af de journaliststuderende fremover. Han kunne noget tryl med bl.a. billeder, Facebook, Twitter, Google mm., som vi skal have undersøgt nærmere. Spændende. Stefan Bøgh-Andersen fra DTU talte også om sociale medier. Han er grundlægger af www.overskrift.dk, som overvåger online og sociale medier i Danmark.

Arkiv.dk og Ingeniørens kulturarv
Fra Dragør lokalarkiv deltog Henning Sørensen med et oplæg om udviklingen af www.arkiv.dk og lokalarkivernes interne registreringssystem, Arkibas. 1 ½ mio. billeder fra 550 arkiver ligger foreløbig på arkiv.dk. Plakater, filmklip og lydfiler kommer til. Undervejs i projektet opdagede de, at jo mere indviklet søgemulighederne blev, des færre brugere var der. Derfor er søgefunktion og tagging ved hver post enkel.
Fra Mediehuset Ingeniøren gav Erik Lyngsø-Petersen et spændende oplæg om digitaliseringen af ingeniørernes kulturarv og udfordringerne med bl.a. rettigheder, teknik og søgemuligheder. Læs mere om projektet www.ing.dk/kulturarven og søg i materialet www.ing.dk/kulturarven/arkiv.  

Infomedia
Fra Infomedia fortalte Allan Kragh og Morten Klein om, hvordan de udarbejder en struktur til Infomedias nuværende 50 mio. artikler, samt de 20.000 nye enheder, der kommer til hver eneste dag. Ved hjælp af et semi-automatisk regelbaseret kategoriseringsværktøj vil vi med tiden kunne søge mere emnebaseret i Infomedia. De har en fokusgruppe med bibliotekarer tilknyttet, og universitetsbibliotekerne er repræsenteret – vi spurgte. Ingen forlydender om tidshorisont og pris – det spurgte vi også om.

Tag battle
Louise Broch og Martin Luckmann fra DR Arkiv fortalte om, hvordan DR Arkiv ved forskellige events har mødt publikum med radiotelefoner, kulturarvsradioer og –fjernsyn med gamle radio- og tv-klip. Det er en kreativ måde at bruge gammelt medieindhold afspillet på gamle medieplatforme, så indhold og platform følges ad, i stedet for at afspille gammelt indhold på nye platforme, som vi ellers gør. Konferencedeltagerne blev inviteret til at være med i en ’tag battle’, hvor der dystes om at tagge billeder (Norge vandt).

Rettigheder på nettet
Advokat Anders Kildsgaard arbejder med medieret og rådgiver danske, nordiske og internationale klienter i retssager og transaktioner i mediebranchen. Han medbragte en række eksempler på udfordringerne omkring clearing af rettigheder til billedbrug på nettet. Juridisk er der ingen forskel på almindelig ophavsret og ophavsret på nettet. Det er jo dog en del nemmere at kopiere på nettet, og det har ophavsrettighederne endnu ikke taget højde for. Men ifølge Anders Kildsgaard er vi i en brydningstid på dette område. Husk at ideer ikke er ophavsretsligt beskyttet, men det er kunstneriske udtryk. Så skulle det være på plads.

22Skammelsen
Poul Erik Skammelsen og social media redaktør Sebastian Goos interagerede som et hyggeligt og underholdende gammelt ægtepar med deres fuldføre-hinandens-sætninger-oplæg. Da TV2 i 2014 besluttede at relancere 22-nyhederne, blev det samtidig besluttet at skabe et inkluderende univers omkring programmet på bl.a. Facebook og Twitter. Fra profilen 22Skammelsen når de ud til et væsentligt større publikum, end med tv-nyhederne. Seertallene er ikke steget efter social media-satsningen (vi spurgte), men deres seertal ligger stabilt, hvilket i dagens mediebillede kan ses som en sejr i sig selv.

Kundeindsigtsdirektøren fra COOP
Christian Skøtt Maltesen, kundeindsigtsdirektør i Coop, fortalte om, hvordan de i stigende grad anvender data til at få værdi ud af deres kommercielle processer (læs: reklamehæfter). Oplægget var programsat til at handle om Big Data, men mon ikke han snarere mente ’store mængder data’? Begrebet Big Data er dog ikke helt entydigt defineret endnu. Om det var Big Data eller ej, så var det ikke så overraskende, at COOP opererer med 4 forskellige kundetyper ud fra handlevaner, men vi vil aldrig igen tro, at reklamehæftet fra Fakta blot er klasket hurtigt og lettere tilfældigt sammen. Mængden af data og dataanalyse bag er IKKE hurtig eller tilfældig. Desværre talte Christian Skøtt Maltesen mest om kundetyper og –vaner og kun meget lidt om dataindsamling, - opbevaring og – behandling, og her glemte han måske lidt sit publikums interesse.

Personlig data er nutidens olie
Tidligere journalistisk Fellow på SDU, Pernille Tranberg, afsluttede konferencen med et oplæg om de mulige konsekvenser af vores sløsede omgang med vores egen digitale identitet. Hun havde mange tips til adblockers og forskellige privacy enhancing tools. Der gik mindst en hel time, før vi tjekkede Facebook efter det oplæg! Se Tranbergs foredrag om dataetik og privacy fra TedxOxford via www.digital-identitet.dk. Læs resultatet af Tranbergs SDU-fellowship; bogen ”Fake it: Din online identitet er guld værd” og sæt efterfølgende tid af til digital oprydning. Se også den meget illustrerende youtube-video ”Hvis din bagerjomfru var en app”. Pernille Tranberg arbejder pt på en ny bog om dataetik og er medstifter af det nystartede site www.dataethics.eu.

Hvert oplæg varede 45 minutter, og det gav et godt tempo, så man hang på hele vejen uden en snert af koncentrationsproblemer. Næste Nordiske Medie- og Researchkonference holdes i Norge, 2017. Interesserede kan læse mere om Mediegruppen Danmark og eventuelt melde sig ind her http://mediegruppen.info/. Gruppen er også at finde på Twitter og Facebook. 

 

Om sig selv siger de: ”Mediegruppen Danmark er en forening, der står bag forskellige arrangementer. Formålet er at styrke netværk og erfaringsudveksling mellem medlemmernes forskellige arbejdsområder. Mediegruppen Danmark har medlemmer fra billedbureauer, brancheforeninger, dagblade, fagblade, nyhedsbureauer, radio, TV og undervisningsinstitutioner”.